Post | mei 2022 | 3 min lezen

Praatje Pot: De gezelligste maaltijd

Praatje Pot: dé gezelligste warme maaltijd

 

Ervaar hoe lekker en leuk het is om maaltijden te ontvangen van een thuiskok uit de buurt door je tussen 1 en 15 juni aan te melden voor een gratis proefmaaltijd tijdens Praatje Pot, een initiatief van Stichting Thuisgekookt.

 

Hulp bij de warme maaltijd

Voor ouderen, mensen met een fysieke uitdaging of mensen die spaarzaam moeten omgaan met hun energie kan zelf koken iedere dag opnieuw een opgave zijn. Een derde van de ouderen die thuis blijft wonen, heeft moeite met de dagelijkse handelingen in huis, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS. Stichting Thuisgekookt koppelt al tien jaar juist deze mensen aan enthousiaste thuiskoks in de buurt die met liefde een portie extra voor hen koken. Zo hoeft een oplossing niet enkel te worden gezocht in kant-en-klaar maaltijden of de hulp van naasten, maar kan dit worden aangevuld met maaltijden van een buurtgenoot.

 

Praatje Pot

Laagdrempelig een keer proberen of maaltijden krijgen van een buurtgenoot ook bij jou past, dat wil Stichting Thuisgekookt bereiken met de Praatje Pot campagne. Ook Jaap was na een proefmaaltijd helemaal overtuigd en ontvangt nu al 8 maanden maaltijden van Steffie: "Ik was op zoek naar meer variatie in mijn eetpatroon. Steffie kookt lekkere gerechten en vegetarisch. Dat is ook nog eens goed voor het milieu! Steffie is heel positief ingesteld en altijd vrolijk. Daardoor beleef ik mijn leven met een lichamelijke handicap weer wat positiever. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer buiten mijn geijkte netwerk durf te treden."


Tien voordelen

Tijdens Praatje Pot staan de tien voordelen van een thuiskok centraal: vers, gevarieerd, op maat, veilig, goedkoop, thuisbezorgd, gezellig, vrijblijvend, duurzaam en zelfstandig.

 

Meld je aan!

Aanmelden voor Praatje Pot kan tussen 1 en 15 juni 2022 via thuisgekookt.nl/praatjepot of door te bellen naar 085-0608768. Een medewerker spreekt in een intakegesprek uitgebreid je wensen door zodat gezocht kan worden naar de meest passende thuiskok. Als de proefmaaltijd achter de rug is, wordt opnieuw contact opgenomen om de ervaringen door te nemen. Er kan dan gekozen worden voor een vaste afspraak met de thuiskok, kennismaken met een nieuwe thuiskok óf het bij de proefmaaltijd te laten. ∎

 

 

Over Stichting Thuisgekookt

Stichting Thuisgekookt faciliteert wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar. Het biedt een platform dat bijdraagt aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau zelf basisvoorzieningen organiseren. Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.

 

Achtergrondinformatie tien voordelen

Thuiskoks koken gezonde, vers bereide maaltijden en houden daarbij rekening met smaak- en dieetwensen. Daarnaast hoeft niet te worden gekozen uit een standaard menu, want een thuiskok kookt iedere keer iets anders! Omdat ze een portie extra koken, houden ze minder over en wordt voedselverspilling tegengegaan. Om de veiligheid van de maaltijden en het contact te waarborgen wordt, voordat een thuiskok voor iemand gaat koken, een VOG aangevraagd en dienen zij zich te houden aan de (hygiëne) instructies die in samenwerking met de NVWA zijn opgesteld.

 

De thuiskoks van Stichting Thuisgekookt koken vrijwillig, daarom betaal je alleen voor de kostprijs van de ingrediënten. Dat komt neer op zo’n 3-6 euro per maaltijd. Als zelf ophalen niet meer lukt, komen ze de maaltijden brengen. Ze hebben altijd tijd voor een gezellig praatje. Hierdoor hoeven maaltijdzoekers minder te vragen van zorg en naasten, breiden ze hun netwerk uit en is het mogelijk om langer zelfstandig thuis te wonen.

 

  Groetjes,

Team Thuisgekookt

Deel blogpost