Post | maart 2024 | 2 min lezen

Felicitatiedienst Velsen: oog en oor voor de jarige 80-plussers

“Wat fijn dat je er bent. De afgelopen weken keek ik al iedere dag bij de post of jouw kaartje erbij zat!” De bezoekvrijwilliger van de Felicitatiedienst stapt voor de 8ste keer het halletje van de dankbare plaatsgenoot binnen. Deze plaatsgenoot is namelijk afgelopen week 87 geworden. En ieder jaar, rond de verjaardag, gaat de bezoekvrijwilliger langs voor een felicitatie, een kopje koffie en een praatje. ‘Zo op het eerste gezicht lijkt het goed met de jarige te gaan’, concludeert de bezoekvrijwilliger opgelucht.

De Felicitatiedienst is onderdeel van Welzijn Velsen. Deze dienstverlening brengt jarige 80-plussers in Velsen jaarlijks, rond hun verjaardag, een bezoek. Een bezoek om te feliciteren. Om met echte aandacht in gesprek te komen. Om te zien hoe het gaat met de jarige. Om te kijken of er behoefte is aan extra ondersteuning. Maar liefst 40 bezoekvrijwilligers maken dit mogelijk. Ze kondigen hun bezoekje van tevoren aan middels een felicitatiekaartje. Als het bezoek niet uitkomt kan de jarige dit telefonisch aangeven bij Welzijn Velsen. Indien gewenst prikken de bezoekvrijwilliger en de jarige dan een nieuwe datum.

De flexibiliteit van dit vrijwilligerswerk en het persoonlijk contact is wat de meeste bezoekvrijwilligers aanspreekt. Je kunt echt iets voor een oudere plaatsgenoot betekenen. Hoe gaat het nu werkelijk? Waar is behoefte aan? Samen met de bezoekvrijwilliger krijgt de jarige de kans om te kijken of extra ondersteuning geregeld kan worden. Het is de kennis van de bezoekvrijwilliger van beschikbare diensten, ondersteuning en activiteiten die de jarige verder kan helpen. Van deelname aan een wandelgroep of lunchen bij de eettafel, tot aansluiten bij de groep lotgenoten rouw of hulp bij de belastingaangifte.

De bezoekvrijwilliger die de 87-jarige plaatsgenoot bezocht ging na een uur tevreden de deur uit. “Bedankt hoor, en tot volgend jaar!”, hoort hij als hij het tuinpad afloopt. Na het beluisteren van de verhalen hoe de jarige zijn dagen invult en geniet van maaltijden die dagelijks bezorgd worden, heeft de bezoekvrijwilliger geholpen bij de contactlegging met het WMO-loket. Zij gaan nu met de jarige kijken of het mogelijk is om een vergoeding te krijgen voor een traplift. Een woningaanpassing die het voor de jarige mogelijk maakt langer zelfstandig te blijven wonen. Een grote wens voor deze jarige. Een cadeau waar de Felicitatiedienst door middel van deze ondersteuning aan kan bijdragen.

Zelf op pad als bezoekvrijwilliger? Kijk voor meer informatie bij vacaturebank op Vrijwillig Velsen en zoek op ‘felicitatiedienst’: www.vrijwilligvelsen.nl

Deel blogpost